torsdag 26 juni 2008

Blodsbunden

Om du är född på ett svenskt sjukhus, år 1975 eller senare, finns antagligen ditt blodprov sparat i det såkallade PKU-registret. En biobank på Karolinska sjukhuset med uppgifter om 3,3 miljoner svenskars DNA. Dina föräldrar fick veta att blodprovet bara skulle användas till forskning, för att hitta botemedel mot svåra sjukdomar.

Men det var innan utrikesminister Anna Lindh mördades på NK, och polisen inte ville ha ännu ett ouppklarat ministermord i statistiken. Ett undantag gjordes, och man fick fast Mijailo Mijailovic. Sjukhusledningen fick kritik i efterhand, men slussarna hade redan öppnats. Nu vill regeringen göra undantaget till regel. En utredning har tillsatts för att ge polisen tillgång till hela PKU-registret, och den exitmöjlighet som finns idag tänker man ta bort.

Patrick Krassén skriver på SvD:s ledarblogg om den dystopiska storebrorsstat som skapas när staten inte bara kan avlyssna all din kommunikation och följa dina rörelser via övervakningskameror, utan dessutom kan låta myndigheterna kolla din genetiska profil utan vare sig dom eller samtycke.

Läs hans inlägg, och passa sedan på att få ditt blodprov bränt innan det är för sent. Det gör du genom att skicka ett brev till: PKU-laboratoriet, CMMS C2-71, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, 141 86 Stockholm. I brevet ska du uppge ditt namn och personnummer, moderns namn och personnummer, vilket sjukhus du är född på och födelsedatum, adress du vill ha bekräftelsebrevet skickat till, samt en underskrift.

Inga kommentarer: