onsdag 25 juni 2008

Låt nätet - och ordet - vara fritt!

HAX skriver om att Europaparlamentet snart röstar om att reglera bloggarna. Det är den estniska socialdemokraten Marianne Mikko som ligger bakom förslaget, med motiveringen: "[B]loggvärlden än så länge varit en plats för goda avsikter och förhållandevis ärliga syften. Men när bloggarna blir triviala, vill också folk med mindre principer använda dem. [Bloggarna] är i en position där de väsentligt kan förorena cyberrymden. Vi har redan alldeles för mycket spam, felinformation och ont uppsåt i cyberrymden." Därför vill hon att:

Alla bloggar skall registreras / licensieras av staten.
Det skall bli lättare att komma åt bloggare juridiskt.
Myndigheterna ska kunna reglera innehållet på din blogg.

Det är vansinne - och en jätteinskränkning av yttrandefriheten. Bloggarna fyller en viktig funktion genom att låta vanliga människor nå ut med sina tankar och idéer, och det är något som vitaliserar både debatten och vår demokrati. Därför vill vi be alla svenska parlamentariker att ställa sig bakom Christofer Fjellners ändringsförslag. Låt nätet - och ordet! - vara fritt även i fortsättningen.

Mejla gärna din EU-parlamentariker med uppmaningen att ställa sig bakom Fjellners förslag. Folkpartisten Olle Schmidt nås på: olle.schmidt@europarl.europa.eu

Inga kommentarer: