tisdag 24 juni 2008

Brev till våra riksdagsledamöter


Den 10 juni överlämnade LUF Storstockholm detta brev till alla Folkpartiets riksdagsledamöter, där vi uppmanar dem att rösta nej och förklarar att vi inte kan stå bakom kandidater som viker sig för partipiskan i FRA-frågan. Brevet innehöll också en knapp från manifestationen i måndags, med texten "Rösta nej den 17 juni".
Vi vet att partilinjen ligger fast, och att ingen lär sätta knappen på kavajslaget inför omröstningen. Men enligt Frida (som hjälpte oss att dela ut breven i samband med riksdagsgruppens möte igår - tack!) resulterade brevet åtminstone i en del rodnader, irritation och några plågade leenden. Vi kanske inte kan stoppa lagen, men vi kan göra det jobbigt att trycka på ja-knappen...

Här är brevet för den som är intresserad:

Kära riksdagsledamot,

Den 17:e juni tar Riksdagen ställning till det lagförslag som kommit att kallas Lex Orwell, en lagändring som ger Försvarets Radioanstalt rätt att avlyssna all Internet- och telefontrafik över landets gränser. Det innebär att i princip alla SMS, alla mejl, alla telefonsamtal kommer att kunna avlyssnas godtyckligt och utan misstanke om brott, i strid med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheternas artikel 12: "Ingen ska utsättas för godtyckliga intrång i privatliv, familj, hem eller korrespondens, inte heller attacker på ära och rykte. Alla har rätt till skydd mot sådana intrång och attacker."

Lagförslaget innebär att villkor som tidigare gällde dem som misstänks för allvarliga brott, nu ska gälla hela befolkningen. Med den nya lagen krävs varken åklagarbeslut eller ens brottsmisstanke för att Försvarets radioanstalt ska få avlyssna din korrespondens. Med den nya lagen blir vi alla misstänkta brottslingar. Det bryter mot de liberala rättsprinciperna, där oskyldig till motsatsen bevisats är en av grundpelarna.

Vad händer med människor som vet att de övervakas? De censurerar sig själva av rädsla att det de skriver ska missförstås – det som var ett internskämt kanske uppfattas som ett hot av någon annan. Den mänskliga faktorn finns alltid med när information ska bedömas. I en verksamhet fri från insyn, som bara kontrolleras av en annan del av samma myndighet som den tillhör, kan det få stora konsekvenser. Säkerhetstjänstkommissionen (SOU 2002:87) visar att risken att information missbrukas är högst reell.

"Värnandet av den enskilda människans integritet är ett centralt liberalt värde. Varje individ har rätt till en egen privat sfär. Liberaler har därför genom historien tagit strid mot dem som har velat inskränka den enskildes integritet." Så inleds den integritetsrapport Folkpartiet presenterade i april. Vill du verkligen vara med att skriva om den historien?

Även när partiet har fel, måste några vara modiga nog att göra rätt. Vi i Liberala ungdomsförbundet Storstockholm kan inte stå bakom kandidater som böjer sig för partipiskan i en så viktig fråga som denna. Vi förstår att det kan låta hårt, kanske tycker du att vi överreagerar, men att göra något annat vore att svika det vi tror på.
Det krävs bara att fyra borgerliga ledamöter går mot partilinjen för att förslaget ska kunna stoppas. Du kan vara en av dem. Vi ber dig därför att rösta nej den 17:e juni.

Vänliga hälsningar

Christoffer Fagerberg,
ordförande för Liberala ungdomsförbundet Storstockholm

Inga kommentarer: